Haging i februar

Vi er ganske snart i midten av februar nå. Sola har vært litt framme i det siste, og det herlige er at den varmer! Det kommer godt med, innimellom alle snøbygene, som bare fortsetter og fortsetter.

Den siste uka har det vært mye hage. Jeg fant ut at det var på tide å bestille tomatfrø. Jeg prøvde meg på tomater for første gang i fjor, og ble godt fornøyd med cherrytomatene – mindre fornøyd med bifftomatene. I år skal det satses på cherry og plommetomat, og drivhuset skal fylles helt opp (3 planter i fjor var jo en grei start, men var ikke så altfor mye å snakke om av høsting- det gikk fra hånd til munn og ble til noen gode salater)

DSC_8756

Lilletomat er en blogg med kun tomater. Her er det beskrivelser at et enormt antall forskjellige tomatsorter, og det går an å bestille frø herfra. For en tomatnovise som meg var det enormt vanskelig å finne ut av hvilke tomatsorter som var de riktige for meg, så jeg sendte liksågodt en mail med forklaring av hva jeg var ute etter, og vekstforholdene jeg kan tilby, og fikk veldig raskt svar med forslag på en del aktuelle sorter. Noen få dager senere lå det en konvolutt i posten med 4 sorter, Dette er sortene jeg skal prøve meg på (klikk på navnene for å komme til siden med info om sorten):

Alaska
Koritschnevaja sliva
Mei wei
Ola Polka

Jeg har også sådd frøene jeg fikk byttet til meg fra frøbordet på inspirasjonsdagen til Staudeklubben, + noen andre frø som unnslapp forrige sårunde (fant jo igjen en pose frø fra under nattbordet bl.a… Mulig noe spesielt lagringssted, men posen har en gang fungert som bokmerke – man tager hva man haver)

Gentiana AsclepiadeaEryngium Tripartitum
Mørk Pulsatilla
Allium Victorialis
Skotsk løpstikke
Brun/hvit ridderspore

Alt er satt i en bakk på badegulvet og skal stå der til det har spirt. Det vil si – staudene skal bare stå en kort stund, til jeg orker å gå ut og grave de ned i snøen.

20140213_201652

Meanwhile.. På planterommet..
20140213_20191320140213_201926

Man kan vel trygt si at det er noe som ikke har gått helt etter planen her.. Og jeg tror jeg rett og slett skal ta på meg all skyld for dette selv. Det har nok blitt for mye vann + et lett muggangrep før jeg husket på at jeg jo må bruke litt Atamon når jeg vanner. Det er fortsatt noen levende spirer igjen, så jeg håper det blir nok til å få fin blomstring til sommeren. Mulig jeg har igjen frø også, så jeg kan så en runde til.

Alt er heldigvis ikke bare sorgen. Ipomoeaen og den ene potten med nicotiana spirer, og jeg tror fortsatt jeg har nok Nicotianaspirer til at jeg klarer meg. :p Det er Nicotiana i begge pottene i bildet til høyre, litt merkelig at de har tålt den samme behandlingen såpass forskjellig?

20140213_20191820140213_201921

Tirsdag var det hagelagsmøte, og endelig fikk jeg også deltatt på et i mitt eget lokallag – Nordre Ringsaker. Det har alltid tidligere kommet noe i veien. Temaet var biblioteket på Vea, og hagelitteratur. Jeg er jo enormt glad i bøker, og åpenbart glad i hage, så dette var jo en god kombinasjon. Legg til hyggelig hagemenneskere, god kaffe og enormt gode kaker også, så er det jo en fullkommen suksess. Sånne besøk ender jo alltid opp i at jeg finner ut at jeg ikke kan leve uten noe jeg vel egentlig aldri har savnet, og dette var jo selvsagt ingen unntak. Bøker om vann i hagen er nå bestilt fra Capris

The Water Gardener: A Complete Guide to Designing, Constructing and Planting Water FeaturesCreative Water Effects in the Garden

Nasjonalt lånekort fra biblioteket er også anskaffet. Sist jeg var på biblioteket (rundt 15 år siden sikkert) var det ikke mulig å bestille bøker på nett og hente på hvilket bibliotek man vil, men det var det visst bare å gjøre nå – det er noe jeg tror jeg virkelig skal benytte meg av.

Det er klart for årets mammutsalg også. Det var lite interessante bøker for min del der, men for roseinteresserte tror jeg det kan være et par gode. Jeg fant imidlertid en bok om spiselige planter i naturen, og den var det flere som anbefalte i gruppa «Planteklubben for Grønnsaker» på Facebook, så da ble den bestilt også.

Plukk ville matvekster

Og når det er tomt for frø å så, og jeg ikke enda kan starte med prikling så er det godt å ha nettet, med hageblogger og hage-TV (helt OL og reklamefritt, for oss som ikke er så veldig opptatt av sport). Akkurat nå er jeg i gang med å se gjennom en sesong av Haven i Hune, som er tilgjengelig på dr.dks hjemmesider.

2 tanker på “Haging i februar

  1. Blir spennende å se hva du synes om tomatene iløpet av sesongen, jeg håper de faller i smak. Ikke minst er det koselig å se grønne spirer i såpottene dine, jeg skjønner at dine blomsterbed skal bli fulle av mye flott i sommer.
    God helg 😀

    • Ja, jeg håper jo det blir bra.

      Kan forøvrig rapportere om så godt som 100% spiredyktighet på frøene jeg mottok, og siden jeg jo sådde alle pakkene så har jeg nå snart ca 70 småspirer, så det er nok godt mulig det ikke bare er jeg som kommer til å nyte godt av de tomatene. Med drivhus på 4,5 kvm kan det være mulig det blir noe snaut med plass til alt. 😉

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s